Lupa

Search the repository Help

A- | A+ | Print
Query: search in
search in
search in
search in
* old and bolonia study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Jem zdravo. Študiram s polno paro!
Sabina Vrecl, Sabina Hamberger, Manja Trtnik, Špela Kranjec, Nina Mandelj, Kemal Ejub, Tadeja Jakus, Tamara Poklar Vatovec, 2013, other monographs and other completed works

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...študentska prehrana, hranilna vrednost, energijska vrednost, prehranska priporočila, jedilniki, ...
Keywords: študentska prehrana, hranilna vrednost, energijska vrednost, prehranska priporočila, jedilniki
Published: 15.10.2013; Views: 3113; Downloads: 56
URL Full text (0,00 KB)

2.
Prehranska kakovost zajtrka slovenskih srednješolcev
Matej Gregorič, Verena Koch, 2009, review article

Abstract: Z delom smo ocenili prehransko kakovost zajtrka in osvetlili problematiko zajtrkovalnih navad slovenskih srednješolcev. V raziskavi, ki je potekala v letu 2006, je sodelovalo 454 dijakov. Uporabili smo deskriptivno in komparativno raziskovalno metodo ter metodo individualnega intervjuja in zapis jedilnika preteklega dne. Ocena energijske vrednosti zajtrka je pokazala,da je ta v povprečju pod slovenskimi priporočili. Kar 73,3 % vseh zajtrkov je bilo glede na priporočila energijsko preskromnih. Fantje krijejo z zajtrkom 15,0 %, dekleta pa 14,4 % priporočenega dnevnega energijskega vnosa.Ocena vsebnosti hranil kaže, da je razmerje med energijskimi deleži beljakovin, skupnih maščob in skupnih ogljikovih hidratov v zajtrku ugodno. Delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin je prenizek glede na nekoliko višji delež nasičenih maščobnih kislin. Dijaki z zajtrkom zaužijejo v povprečju premalo prehranske vlaknine. Glede na priporočeni celodnevni vnos vitaminov in elementov dijaki z zajtrkom zelo dobro krijejo potrebe po vitaminih B1, B2 in B6, natriju, kaliju, fosforju, kalciju, in cinku, slabo pa krijejo potrebe po vitaminih A, C, D, E, folni kislini in jodu. Kritje potreb po železu je pri fantih zadovoljivo, pri dekletih pa prenizko. Glede ritma prehranjevanja zajtrkovalne navade slovenskih srednješolcev niso ustrezne, saj redno zajtrkuje le 43 % dijakov. Med dijaki, ki opuščajo zajtrk,ugotavljamo tudi pogostejše opuščanje kosila in popoldanske malice ter manj pogosto uživanje sadja, mleka in mlečnih izdelkov. Večina dijakov se strinja, da je zajtrk pomemben obrok, ki izboljša njihovo zmožnost učenja in zbranost ter pozitivno vpliva na njihovo zdravje. Ugotavljamo, da se s tem strinja veliko več dijakov, ki redno zajtrkujejo, v primerjavi s tistimi, ki ne zajtrkujejo redno.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...prehrana, srednješolci, zajtrk, energijska vrednost, vsebnost hranil, ...
Keywords: prehrana, srednješolci, zajtrk, energijska vrednost, vsebnost hranil
Published: 15.10.2013; Views: 1259; Downloads: 30
URL Full text (0,00 KB)

3.
Prehranska kakovost obrokov v Osnovni šoli Tržič
Alja Grum, 2017, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...zaključne projektne naloge, otroci, prehranjevalne navade, energijska vrednost, hranilna vrednost, zavržena hrana...
Keywords: zaključne projektne naloge, otroci, prehranjevalne navade, energijska vrednost, hranilna vrednost, zavržena hrana
Published: 18.03.2019; Views: 150; Downloads: 11
.pdf Full text (1004,42 KB)

4.
Vpliv prehrane na neplodnost
Tanja Črešnovar, 2016, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...zaključne projektne naloge, neplodnost, prehranska priporočila, energijska vrednost, hranila, ovulacija...
Keywords: zaključne projektne naloge, neplodnost, prehranska priporočila, energijska vrednost, hranila, ovulacija
Published: 18.03.2019; Views: 184; Downloads: 16
.pdf Full text (839,54 KB)

5.
Prehranska kakovost obrokov v vrtcu Škofljica
Špela Adamlje, 2015, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...otroci, prehranjevalne navade, energijska vrednost, hranilna vrednost, zavržena hrana...
Keywords: otroci, prehranjevalne navade, energijska vrednost, hranilna vrednost, zavržena hrana
Published: 26.04.2019; Views: 186; Downloads: 12
.pdf Full text (1,89 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica