Lupa

Iskanje po repozitoriju Pomoč

A- | A+ | Natisni
Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Nutrigenomika
Tamara Poklar Vatovec, Mojca Stubelj, Zala Jenko Pražnikar, 2010, pregledni znanstveni članek

Opis: Meja med zdravjem in boleznijo je pogojena s kompleksnim ravnotežjem dveh elementov, genetike na eni strani in načinom življenja na drugi. Nutrigenomikaje pristop, s katerim lahko prehranjevanje prilagodimo posamezniku, oziroma posamezniku priporočimo posamezna živila glede na njegov genetski ustroj. Namen preglednega članka je predstaviti posamezne interakcijein povezave med genskimi polimorfizmi in sestavinami hrane ter povečanim tveganjem za razvoj tako bolezni srca in ožilja kot rakavih obolenja. Poznamo namreč kar nekaj bioaktivnih sestavin v hrani, ki lahko pozitivno ali negativno vplivajo tako na potek ateroskleroze, kot tudi na pojav rakavega obolenja. Moramo pa se zavedati, da čas individualizirane prehrane še ni napočil, potrebne so številne ponovitve obetajočih rezultatov na različnih populacijah. Preiti moramo tudi iz osnovnega, enostavnega eksperimenta (ena sestavina hrane, enojni nukleotidni polimorfizem, dejavnik tveganja) na resnične razmere, ki vključujejo medsebojno vplivanje številnih genov, sestavin hrane in dejavnikov tveganja. Če povzamemo, potrebne so večje populacijske in dobro standardizirane študije.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...nutrigenomika, bolezni srca in ožilja, rak, večkratnenasičene maščobne kisline, vprašalnik o pogostosti uživanja hrane, ...
Ključne besede: nutrigenomika, bolezni srca in ožilja, rak, večkratnenasičene maščobne kisline, vprašalnik o pogostosti uživanja hrane
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 4178; Prenosov: 47
URL Polno besedilo (0,00 KB)

2.
Prehranska kakovost hipolipemične diete v UKC Maribor
Anja Frešer, 2013, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...hipolipemična dieta, holesterol, diete, maščobne kisline, diplomske naloge...
Ključne besede: hipolipemična dieta, holesterol, diete, maščobne kisline, diplomske naloge
Objavljeno: 18.03.2019; Ogledov: 463; Prenosov: 19
.pdf Polno besedilo (968,79 KB)

3.
Vpliv omega-3-maščobnih kislin na presnovni sindrom
Matic Zagorc, 2016, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, presnovni sindrom, omega-3- maščobne kisline, visceralna debelost, dislipidemija, inzulinska rezistenca...
Ključne besede: diplomske naloge, presnovni sindrom, omega-3-maščobne kisline, visceralna debelost, dislipidemija, inzulinska rezistenca
Objavljeno: 18.03.2019; Ogledov: 508; Prenosov: 34
.pdf Polno besedilo (1,10 MB)

4.
Vpliv n-3 in n-6 večkrat nenasičenih maščobnih kislin v hrani na razvoj aterosklerotičnih sprememb žilne stene - pregled znanstvenih raziskav
Simon Novak, 2013, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ... maščobne kisline, srčne bolezni, debelost, prehranska priporočila...
Ključne besede: maščobne kisline, srčne bolezni, debelost, prehranska priporočila
Objavljeno: 18.03.2019; Ogledov: 273; Prenosov: 18
.pdf Polno besedilo (500,51 KB)

5.
Učinki prehranskih maščob na razvoj srčno-žilnih obolenj
Tjaša Trobec, 2014, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...holesterol, nasičene maščobne kisline, srčno-žilne bolezni...
Ključne besede: holesterol, nasičene maščobne kisline, srčno-žilne bolezni
Objavljeno: 18.03.2019; Ogledov: 353; Prenosov: 20
.pdf Polno besedilo (706,35 KB)

6.
Pozitivni in negativni učinki paleolitske prehrane
Mitja Breg, 2017, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...zaključne projektne naloge, paleolitska prehrana, srčno-žilne bolezni, maščobne kisline, sladkorna bolezen, hranila...
Ključne besede: zaključne projektne naloge, paleolitska prehrana, srčno-žilne bolezni, maščobne kisline, sladkorna bolezen, hranila
Objavljeno: 18.03.2019; Ogledov: 250; Prenosov: 17
.pdf Polno besedilo (1,16 MB)

7.
Krilovo olje kot bogat vir nenasičenih maščobnih kislin
Kristina Vukadinović, 2016, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...krilovo olje, esencialne maščobne kisline, omega 3, fosfolipidi, ribje olje...
Ključne besede: krilovo olje, esencialne maščobne kisline, omega 3, fosfolipidi, ribje olje
Objavljeno: 18.03.2019; Ogledov: 343; Prenosov: 25
.pdf Polno besedilo (852,51 KB)

8.
Vpliv trans maščobnih kislin v prehrani na zdravje ljudi
Jelena Jakulin, 2015, magistrsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...trans maščobne kisline, fiziološki učinki, vsebnost v prehrani, zakonodaja...
Ključne besede: trans maščobne kisline, fiziološki učinki, vsebnost v prehrani, zakonodaja
Objavljeno: 18.03.2019; Ogledov: 327; Prenosov: 40
.pdf Polno besedilo (878,52 KB)

9.
Ocena prehranskih navad rekreativnih športnikov severne Primorske
Jerca Poznič, 2016, magistrsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...prehrana, antioksidanti, energijski vnos, prehranske vlaknine, omega 3- maščobne kisline, antioksidanti...
Ključne besede: prehrana, antioksidanti, energijski vnos, prehranske vlaknine, omega 3-maščobne kisline, antioksidanti
Objavljeno: 18.03.2019; Ogledov: 297; Prenosov: 24
.pdf Polno besedilo (1,23 MB)

10.
Prehranska dopolnila z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega-3
Janja Salcman, 2020, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...prehrana, prehranska dopolnila, maščobne kisline, nenasičene maščobne kisline, omega 3, zaključne...
Ključne besede: prehrana, prehranska dopolnila, maščobne kisline, nenasičene maščobne kisline, omega 3, zaključne projektne naloge
Objavljeno: 10.02.2020; Ogledov: 77; Prenosov: 20
.pdf Polno besedilo (695,95 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici