Lupa

Search the repository Help

A- | A+ | Print
Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ekonomske analize v zdravstvu
Valentina Prevolnik Rupel, Eva Turk, 2009, review article

Abstract: Namen članka je prikaz področja vrednotenja zdravstvenih tehnologij v svetu in v Sloveniji s poudarkom na ekonomskih analizah, ki so eden pomembnih sestavnih delov študij o vrednotenju zdravstvenih tehnologij. Članek skuša prikazati vsa področja vrednotenja zdravstvenih tehnologij ter mesto, ki pripada ekonomskim analizam, tako v absolutnem kot v relativnem pomenu. Članekna osnovi smernic za pripravo ekonomskih analiz v izbranih državah prikaže nekatere bistvene elemente ekonomskih analiz, nekatere tudi podrobneje. Osredotoči se predvsem na postavitev raziskovalnega vprašanja, prikaz vrst ekonomskih analiz, mer izida ter možnih komparatorjev. Članek tako v Sloveniji odpira razpravo o izdelavi lastnih nacionalnih smernic za pripravo ekonomskih analiz ter nakaže nekatere možne rešitve.
Found in: osebi
Keywords: ekonomska analiza, vrednotenje zdravstvenih tehnologij, analiza stroškovne učinkovitosti, QALY
Published: 15.10.2013; Views: 3258; Downloads: 119
URL Full text (0,00 KB)

2.
3.
Modeli plačevanja zdravstvenih storitev s poudarkom na plačevanju po skupinah primerljivih primerov v Sloveniji
Jakob Ceglar, Dorjan Marušič, Valentina Prevolnik Rupel, 2009, original scientific article

Abstract: Plačevanje zdravstvenih storitev izvajalcem zdravstvene dejavnosti v Slovenijipoteka po modelu skupin primerljivih primerov, ki je bil uveden leta 2003. Pred tem so se v Sloveniji uporabljali različni modeli plačevanja, od plačevanja po storitvah, po bolnišničnooskrbnih dnevih in po primerih. Prav zaradi slabosti in pomanjkljivosti, ki so jih različni sistemi prinesli, se jev Sloveniji uveljavil sistem skupin primerljivih primerov (SPP), ki je trenutno v veljavi. Namen članka je pregledati in klasifikacirati sisteme financiranja zdravstvenega varstva v Sloveniji glede na izbrane kriterije ter izpostavitev prednosti in slabosti posameznih skupin modelov. V nadaljevanju članek opisuje in analizira prednosti in pomanjkljivosti modela plačevanja po skupinah primerljivih primerov ter prikaže njegov zgodovinski razvoj in uporabo. Članek zaključi z zgodovinskim pregledom uveljavljanja sistema SPP v Sloveniji.
Found in: osebi
Keywords: skupine primerljivih primerov, sistem financiranja, izvajalci, primeri, potrebe, izidi, financiranje, zdravstveno varstvo, bolnišnice
Published: 15.10.2013; Views: 3348; Downloads: 87
URL Full text (0,00 KB)

4.
Strateška delavnica SPP in klinične poti - dosedanji razvoj in pogled naprej
Dorjan Marušič, Valentina Prevolnik Rupel, 2009, other component parts

Found in: osebi
Published: 15.10.2013; Views: 2259; Downloads: 96
URL Full text (0,00 KB)
This document has more files! More...

5.
Vrednotenje zdravstvenih tehnologij (HTA) v Sloveniji - status quo, izzivi, predlogi
Eva Turk, Valentina Prevolnik Rupel, 2010, review article

Abstract: Namen članka je prikaz organiziranosti področja vrednotenja zdravstvenih tehnologij (health technology assessment, HTA) v Sloveniji in predlog ustanovitve mreže za vrednotenje zdravstvenih tehnologij v Sloveniji. Članek predstavlja organiziranost področja HTA v Evropi in v Sloveniji. Opisano je področje HTA, njegov razvoj kot raziskovalne discipline, stanje v Evropi in Sloveniji ter predlog ustanovitve mreže za vrednotenje zdravstvenih tehnologijv Sloveniji. Poleg tega je predstavljena zbirka orodij, ki ga avtorici predlagata kot osnovo in pomoč pri prenosu študij HTA v Slovenijo v okviru mreže za vrednotenje zdravstvenih tehnologij v Sloveniji (MreHTAS).
Found in: osebi
Keywords: vrednotenje zdravstvenih tehnologij (HTA), odločevanje, mreža za vrednotenje zdravstvenih tehnologij v Sloveniji (MreHTAs), prenosljivost študij HTA
Published: 15.10.2013; Views: 3634; Downloads: 150
URL Full text (0,00 KB)

6.
Mednarodna konferenca "Markets in European Health Systems: opportunities, challenges, and limitations"
Dorjan Marušič, Valentina Prevolnik Rupel, 2009, other component parts

Found in: osebi
Published: 15.10.2013; Views: 2201; Downloads: 45
URL Full text (0,00 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica