1. Prehod na evro in gibanje cen v gostinstvuSergej Gričar, 2009, magistrsko delo Najdeno v: osebi Ključne besede: evro, cene, turizem, gostinstvo, storitve, povpraševanje, stroški dela, inflacija Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 2961; Prenosov: 147
Polno besedilo (0,00 KB) Gradivo ima več datotek! Več...
|
2. Analiza dinamike cen v gostinstvuSergej Gričar, 2012, doktorska disertacija Najdeno v: osebi Ključne besede: gostinstvo, cene, regulacija cen, sezonskost, časovne vrste, metoda glavnih komponent, kointegracija z modelom korekcijskega odstopanja, Slovenija, disertacije Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 3165; Prenosov: 251
Polno besedilo (0,00 KB) Gradivo ima več datotek! Več...
|
3. |
4. |
5. Vpliv dejavnikov poniudbe in povpraševanja na cene v gostinstvuSergej Gričar, Štefan Bojnec, 2010, izvirni znanstveni članek Opis: Z metodo glavnih komponent smo ugotovili dve skupni komponenti, s katerima je mogoče pojasniti skupne dejavnike analiziranih spremenljivk, in sicer splošna raven cen in plače v gostinstvu ter uvedba evra, stabilnost cen v evrih in povpraševanje po gostinskih storitvah. z multiplo regresijsko analizo je bilo ugotovljeno, da so cene gostinskih storitev kratkoročno pozitivno in statistično značilno povezane z uvedbo evra, povpraševanjem po gostinskih storitvah in rastjo cen hrane in brezalkoholnih pijač kot vmesnimi stroški vlokov (inputov). Uporabljeni so mesečni podatki Statističnega urada Republike Slovenije od leta 2000 do leta 2007. Najdeno v: osebi Ključne besede: hrana, cene, gostinstvo, evro, stroški dela, inflacija, Slovenija Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 2116; Prenosov: 22
Polno besedilo (0,00 KB) |
6. |
7. Supplementary material for paper The missing link between wages and labour productivity in tourismSergej Gričar, Violeta Sugar, Štefan Bojnec, 2020, zaključena znanstvena zbirka podatkov ali korpus Opis: The present article aims to analyse wage-labour productivity cau-salities in Croatia and Slovenia using cointegration methods basedon monthly time series data of variables for labour productivityand real gross wages in tourism industry during the periodDecember 1999%January 2020. The data vector is integrated bychain indices with the constant base January 2000%100. A sto-chastic trend and shocks are covered in the analysis. Shocks arelinked to the European Union accession, and economic crisis fol-lowing with overwhelmed tourist arrivals. The contribution of theresearch is two-fold. First, the equations for at most normal dis-tributed variables of labour productivity and real wages in tourismare exposed. Three spatial cointegration relations confirm labourproductivity integrity of the regional tourism market. Second,pair-wise causalities indicate one cointegrated vector for labourproductivity, which drives real gross wages in tourism sub-indus-tries. These results suggest that for a higher non-seasonal assess-ment of real gross wage, the labour productivity should rise, i.e.less workers, more robotization or more tourist arrivals with betterquality solutions. These findings are at most important to beimplemented after the COVID-19 infection crisis with expectedrestructurings and digital transformation in the tourism industry. Najdeno v: osebi Ključne besede: Croatia, error correction model (ECM), real grosswage, labour productivity, Slovenia, vector error correction model (VECM) Objavljeno: 14.12.2020; Ogledov: 918; Prenosov: 148
Polno besedilo (0,00 KB); Gradivo je zbirka in zajema 1 gradivo! |
8. |
9. |
10. |