Lupa

Iskanje po repozitoriju Pomoč

A- | A+ | Natisni
Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 26
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Črtomir, Prešeren in njun(i) kontekst(i)
2022, znanstvena monografija

Ključne besede: narodna mitologija, primerjalna literarna veda
Objavljeno v RUP: 02.11.2023; Ogledov: 237; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

2.
Literatura v preseku družbe, družba v preseku literature : zbornik povzetkov
2018, druge monografije in druga zaključena dela

Opis: Simpozij Literatura v preseku družbe, družba v preseku literature se bo ukvarjala z obravnavo razmerja med literaturo (ter umetnostjo nasploh) in njenim družbenim kontekstom, namerava torej odpreti vprašanje njune medsebojne interakcije. Na eni strani se bo odpiralo vprašanje, kako književnost in umetnost sodelujeta pri opomenjanju družbene sfere, na drugi strani pa, kako družbeni akterji uporabljajo (in zlorabljajo) književne prakse za ustvarjanje specifičnih pomenov - in specifičnih ideoloških narativ -, ki jih želijo reproducirati v nekem družbenem kontekstu. Simpozij se bo osredinil na konkretne primere literarnega in družbenega opomenjanja, tako splošnejše (npr. primeri nacionalne ideologije) kot specifičnejše - v center pozornosti simpozij namreč želi postaviti obdobje po drugi svetovni vojni in delovanje diskurzivnih formacij na obeh straneh povojne blokovske delitve, tj. vzhodne komunistične in socialistične ter zahodne kapitalistične, in ju primerjati, tudi s stališča prikritega ali odkritega ideološkega delovanja v enem ali v drugem.
Ključne besede: literarna veda, umetnost, ideologija, družbeni sistemi, literarna sociologija, literarna zgodovina, primerjalne študije, povzetki, zborniki
Objavljeno v RUP: 06.11.2021; Ogledov: 920; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (488,21 KB)

3.
Družbeni in politični procesi v sodobnih slovanskih kulturah, jezikih in literaturah : zbornik povzetkov in program
2016, druge monografije in druga zaključena dela

Ključne besede: slovanske kulture, družba, politika, literarne teme, povzetki, zborniki
Objavljeno v RUP: 02.11.2021; Ogledov: 829; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (536,47 KB)

4.
Ideology in the 20th century : studies of literary and social discourses and practices
2019, znanstvena monografija

Opis: Znanstvena monografija obravnava razmerja med literaturo in njenim družbenim kontekstom, zlasti vprašanje ideološke determiniranosti literarnih del. Na eni strani se odpira vprašanje, kako književnost in umetnost sodelujeta pri opomenjanju družbene sfere, na drugi strani pa, kako družbeni akterji uporabljajo (in zlorabljajo) književne prakse za ustvarjanje specifičnih pomenov - in specifičnih ideoloških narativ -, ki jih želijo reproducirati v družbenem kontekstu. Najkasneje od raziskav t.i. althusserjancev (zlasti P. Machereyja in E. Balibarja) ter teorij diskurza (najpoprej seveda pri M. Foucaultu) naprej je jasno, da književnosti ne smemo razumeti kot od družbene prakse avtonomne prakse, marveč ravno nasprotno kot del diskurzivnih formacij, v katerih centri moči proizvajajo in reproducirajo pomene, tudi če prikrito in uporabljajoč ideologijo avtonomnosti. Monografija se večinoma osredinja na konkretne primere literarnega in družbenega opomenjanja, tako splošnejše (npr. primeri nacionalne ideologije) kot specifičnejše (obdobje po drugi svetovni vojni in delovanje diskurzivnih formacij predvsem vzhodne komunistične in socialistične družbe).
Objavljeno v RUP: 02.11.2021; Ogledov: 763; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

5.
Družbeni in politični procesi v sodobnih slovanskih kulturah, jezikih in literaturah : znanstvena monografija
2018, znanstvena monografija

Opis: Oris družbenih in političnih procesov po drugi svetovni vojni. Poglavja monografije se posebej osredotočajo na konvergence med družbo in literaturo ter zajemajo področja slovanskih literatur in kultur, pa tudi vprašanje migracij v povezavi z ekonomskimi in zlasti političnimi migracijami.
Ključne besede: književnost, družba, kultura, slovanski jeziki, slovanske dežele, 1945/..., literarna veda
Objavljeno v RUP: 21.07.2021; Ogledov: 1236; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.05 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici