Lupa

Search the repository Help

A- | A+ | Print
Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Črtomir, Prešeren in njun(i) kontekst(i)
2022, scientific monograph

Keywords: narodna mitologija, primerjalna literarna veda
Published in RUP: 02.11.2023; Views: 403; Downloads: 3
.pdf Full text (2,42 MB)

2.
Literatura v preseku družbe, družba v preseku literature : zbornik povzetkov
2018, other monographs and other completed works

Abstract: Simpozij Literatura v preseku družbe, družba v preseku literature se bo ukvarjala z obravnavo razmerja med literaturo (ter umetnostjo nasploh) in njenim družbenim kontekstom, namerava torej odpreti vprašanje njune medsebojne interakcije. Na eni strani se bo odpiralo vprašanje, kako književnost in umetnost sodelujeta pri opomenjanju družbene sfere, na drugi strani pa, kako družbeni akterji uporabljajo (in zlorabljajo) književne prakse za ustvarjanje specifičnih pomenov - in specifičnih ideoloških narativ -, ki jih želijo reproducirati v nekem družbenem kontekstu. Simpozij se bo osredinil na konkretne primere literarnega in družbenega opomenjanja, tako splošnejše (npr. primeri nacionalne ideologije) kot specifičnejše - v center pozornosti simpozij namreč želi postaviti obdobje po drugi svetovni vojni in delovanje diskurzivnih formacij na obeh straneh povojne blokovske delitve, tj. vzhodne komunistične in socialistične ter zahodne kapitalistične, in ju primerjati, tudi s stališča prikritega ali odkritega ideološkega delovanja v enem ali v drugem.
Keywords: literarna veda, umetnost, ideologija, družbeni sistemi, literarna sociologija, literarna zgodovina, primerjalne študije, povzetki, zborniki
Published in RUP: 06.11.2021; Views: 1176; Downloads: 7
.pdf Full text (488,21 KB)

3.
Družbeni in politični procesi v sodobnih slovanskih kulturah, jezikih in literaturah : znanstvena monografija
2018, scientific monograph

Abstract: Oris družbenih in političnih procesov po drugi svetovni vojni. Poglavja monografije se posebej osredotočajo na konvergence med družbo in literaturo ter zajemajo področja slovanskih literatur in kultur, pa tudi vprašanje migracij v povezavi z ekonomskimi in zlasti političnimi migracijami.
Keywords: književnost, družba, kultura, slovanski jeziki, slovanske dežele, 1945/..., literarna veda
Published in RUP: 21.07.2021; Views: 1553; Downloads: 30
.pdf Full text (1,25 MB)

4.
5.
(Janko Kos in) problem narodnih identifikacij
Marcello Potocco, 2011, original scientific article

Abstract: Prispevek podaja razumevanje naroda, ki upošteva tako njegovo konstruirano naravo kot tudi relativno stabilnost in kontinuiteto narodnih identifikacij. Izhajajoč iz Ricoeurjevih tez o narativni identiteti literaturo opredeljuje kot enega pomembnejših dejavnikov samoreprezentacije pri narodih, ki se pretežno utemeljujejo v skupni simbolni dediščini in manj v teritorialni enotnosti (t.i. ius soli).
Keywords: slovenska literarna veda, literatura in družba, narod, nacionalna identiteta, kulturna identiteta, nacionalna literatura, Ricoeur, Paul
Published in RUP: 30.12.2015; Views: 3880; Downloads: 21
URL Link to full text

Search done in 0 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica