Title: | Proteinska lepila na osnovi soje, krvi in kazeina nekoč in danes |
---|
Authors: | ID Vnučec Paušner, Doroteja (Author) ID Šernek, Milan (Author) ID Kutnar, Andreja (Author) ID Goršek, Andreja (Author) |
Files: | https://doi.org/10.20315/ASetL.112.4
|
---|
Language: | Slovenian |
---|
Work type: | Scientific work |
---|
Typology: | 1.01 - Original Scientific Article |
---|
Organization: | IAM - Andrej Marušič Institute
|
---|
Abstract: | V članku je podan pregled razvoja proteinskih lepil na osnovi soje, krvi in kazeina. Članek obravnava formulacije in tehnologije lepljenja teh proteinskih lepil iz obdobja 1930-1960 ter današnje komercialne formulacije. V tem obdobju so bile namreč poraba ter tehnološke izboljšave proteinskih lepil na vrhuncu. Pri obravnavi današnjih formulacij in tehnologij lepljenja je poudarek na sojinih lepilih, saj se le-ta uporabljajo v industriji lepljenja dekorativnih vezanih, ivernih in vlaknenih plošč ter parketa. Kazein se danes uporablja le še v lepilih za protipožarna vrata, medtem ko se živalska kri v lepilih ne uporablja več. Proteinska lepila iz obdobja 1930%1960 sicer ne ustrezajo zahtevam današnjih standardov in se zato več ne uporabljajo, so pa vse opisane tehnologije še vedno uporabne in se lahko ponovno uvedejo, če bodo svetovni viri nafte usahnili. |
---|
Keywords: | proteinska lepila, les, soja, kri, kazein, formulacije, tehnologija lepljenja |
---|
Year of publishing: | 2017 |
---|
Number of pages: | str. 35-47 |
---|
Numbering: | 112 |
---|
PID: | 20.500.12556/RUP-8644 |
---|
ISSN: | 2335-3112 |
---|
UDC: | 630*82(045)=163.6 |
---|
DOI: | 10.20315/ASetL.112.4 |
---|
COBISS.SI-ID: | 4829606 |
---|
Publication date in RUP: | 15.11.2017 |
---|
Views: | 2451 |
---|
Downloads: | 227 |
---|
Metadata: | |
---|
:
|
Copy citation |
---|
| | | Average score: | (0 votes) |
---|
Your score: | Voting is allowed only for logged in users. |
---|
Share: | |
---|
Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click
on the title to get all document metadata. |