Naslov: | Proteinska lepila na osnovi soje, krvi in kazeina nekoč in danes |
---|
Avtorji: | ID Vnučec Paušner, Doroteja (Avtor) ID Šernek, Milan (Avtor) ID Kutnar, Andreja (Avtor) ID Goršek, Andreja (Avtor) |
Datoteke: | https://doi.org/10.20315/ASetL.112.4
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Znanstveno delo |
---|
Tipologija: | 1.01 - Izvirni znanstveni članek |
---|
Organizacija: | IAM - Inštitut Andrej Marušič
|
---|
Opis: | V članku je podan pregled razvoja proteinskih lepil na osnovi soje, krvi in kazeina. Članek obravnava formulacije in tehnologije lepljenja teh proteinskih lepil iz obdobja 1930-1960 ter današnje komercialne formulacije. V tem obdobju so bile namreč poraba ter tehnološke izboljšave proteinskih lepil na vrhuncu. Pri obravnavi današnjih formulacij in tehnologij lepljenja je poudarek na sojinih lepilih, saj se le-ta uporabljajo v industriji lepljenja dekorativnih vezanih, ivernih in vlaknenih plošč ter parketa. Kazein se danes uporablja le še v lepilih za protipožarna vrata, medtem ko se živalska kri v lepilih ne uporablja več. Proteinska lepila iz obdobja 1930%1960 sicer ne ustrezajo zahtevam današnjih standardov in se zato več ne uporabljajo, so pa vse opisane tehnologije še vedno uporabne in se lahko ponovno uvedejo, če bodo svetovni viri nafte usahnili. |
---|
Ključne besede: | proteinska lepila, les, soja, kri, kazein, formulacije, tehnologija lepljenja |
---|
Leto izida: | 2017 |
---|
Št. strani: | str. 35-47 |
---|
Številčenje: | 112 |
---|
PID: | 20.500.12556/RUP-8644 |
---|
ISSN: | 2335-3112 |
---|
UDK: | 630*82(045)=163.6 |
---|
DOI: | 10.20315/ASetL.112.4 |
---|
COBISS.SI-ID: | 4829606 |
---|
Datum objave v RUP: | 15.11.2017 |
---|
Število ogledov: | 2439 |
---|
Število prenosov: | 227 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |