Lupa

Izpis gradiva

A- | A+ | Natisni
Naslov:Vpliv dejavnikov poniudbe in povpraševanja na cene v gostinstvu
Avtorji:Gričar, Sergej (Avtor)
Bojnec, Štefan (Avtor)
Datoteke:URL http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-3M8HZJCG
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FM - Fakulteta za management
Opis:Z metodo glavnih komponent smo ugotovili dve skupni komponenti, s katerima je mogoče pojasniti skupne dejavnike analiziranih spremenljivk, in sicer splošna raven cen in plače v gostinstvu ter uvedba evra, stabilnost cen v evrih in povpraševanje po gostinskih storitvah. z multiplo regresijsko analizo je bilo ugotovljeno, da so cene gostinskih storitev kratkoročno pozitivno in statistično značilno povezane z uvedbo evra, povpraševanjem po gostinskih storitvah in rastjo cen hrane in brezalkoholnih pijač kot vmesnimi stroški vlokov (inputov). Uporabljeni so mesečni podatki Statističnega urada Republike Slovenije od leta 2000 do leta 2007.
Ključne besede:hrana, cene, gostinstvo, evro, stroški dela, inflacija, Slovenija
Leto izida:2010
Založnik:Društvo ekonomistov Maribor
Št. strani:str. 45-52
Številčenje:Letn. 56, št. 3/4
ISSN:0547-3101
UDK:338.439.62(497.4)
COBISS_ID:3617751 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:1138
Število prenosov:5
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:Gradivo ni uvrščeno v področja.
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The impact of determinants of supply and demand on prices in the catering industry
Opis:The principal component analysis confirms two common components, identified as the general level of prices and wages in the catering industry and the adoption of the Euro, Euro price stabilisation, and demands for catering industry service. The multiple regression analysis confirms a positive and statistically significant association of the catering industry prices with adoption of the Euro, tourists' demand, and the rise of prices of food and non-alcoholic beverages as intermediate input costs that are found to be significant drivers for the increases of the catering industry prices. The empirical analysis on the factors of inflation in the catering industry is based on the monthly statistical data from 2000 to 2007.
Ključne besede:food prices, hospitality industry, euro, labour costs, inflation, Slovenia

Komentarji

Dodaj komentar

izpis_zaKomentiranje

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici