Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
ENG
Prijava
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Statistika
RUP
FAMNIT - Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
FHŠ - Fakulteta za humanistične študije
FM - Fakulteta za management
FTŠ Turistica - Fakulteta za turistične študije - Turistica
FVZ - Fakulteta za vede o zdravju
IAM - Inštitut Andrej Marušič
PEF - Pedagoška fakulteta
UPR - Univerza na Primorskem
ZUP - Založba Univerze na Primorskem
COBISS
Univerza na Primorskem, Univerzitetna knjižnica - vsi oddelki
Prva stran
/
Izpis gradiva
Izpis gradiva
A-
|
A+
|
Natisni
Naslov:
Nutrigenomika
Avtorji:
ID
Poklar Vatovec, Tamara
(Avtor)
ID
Stubelj, Mojca
(Avtor)
ID
Jenko Pražnikar, Zala
(Avtor)
Datoteke:
http://versita.metapress.com/content/p7v2010335711807/fulltext.pdf
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Delo ni kategorizirano
Tipologija:
1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:
UPR - Univerza na Primorskem
Opis:
Meja med zdravjem in boleznijo je pogojena s kompleksnim ravnotežjem dveh elementov, genetike na eni strani in načinom življenja na drugi. Nutrigenomikaje pristop, s katerim lahko prehranjevanje prilagodimo posamezniku, oziroma posamezniku priporočimo posamezna živila glede na njegov genetski ustroj. Namen preglednega članka je predstaviti posamezne interakcijein povezave med genskimi polimorfizmi in sestavinami hrane ter povečanim tveganjem za razvoj tako bolezni srca in ožilja kot rakavih obolenja. Poznamo namreč kar nekaj bioaktivnih sestavin v hrani, ki lahko pozitivno ali negativno vplivajo tako na potek ateroskleroze, kot tudi na pojav rakavega obolenja. Moramo pa se zavedati, da čas individualizirane prehrane še ni napočil, potrebne so številne ponovitve obetajočih rezultatov na različnih populacijah. Preiti moramo tudi iz osnovnega, enostavnega eksperimenta (ena sestavina hrane, enojni nukleotidni polimorfizem, dejavnik tveganja) na resnične razmere, ki vključujejo medsebojno vplivanje številnih genov, sestavin hrane in dejavnikov tveganja. Če povzamemo, potrebne so večje populacijske in dobro standardizirane študije.
Ključne besede:
nutrigenomika
,
bolezni srca in ožilja
,
rak
,
večkratnenasičene maščobne kisline
,
vprašalnik o pogostosti uživanja hrane
Leto izida:
2010
Št. strani:
str. 132-144
Številčenje:
Letn. 49, št. 3
PID:
20.500.12556/RUP-1318
ISSN:
0351-0026
UDK:
575:613
COBISS.SI-ID:
1024272980
Datum objave v RUP:
15.10.2013
Število ogledov:
8075
Število prenosov:
104
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
POKLAR VATOVEC, Tamara, STUBELJ, Mojca in JENKO PRAŽNIKAR, Zala, 2010, Nutrigenomika. [na spletu]. 2010. Vol. 49, no. 3, p. 132–144. [Dostopano 11 april 2025]. Pridobljeno s: http://versita.metapress.com/content/p7v2010335711807/fulltext.pdf
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Importance of therapeutic communication with patients with schizophrenia
Communication between nurse and patient with cancer
ǂThe ǂimportance of therapeutic communication between the elderly with dementia and nursing staff at nursing home
ǂThe ǂimpact of therapeutic communication on patient's self-care with depression in domestic environment
Patients position on the quality of therapeutic communication in health care
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
THE IMPORTANCE OF THERAPEUTIC COMMUNICATION IN THE HOSPITAL TREATMENT OF PATIENTS
Nega bolnic z genitalnimi tumorji, ki prejemajo kemoterapijo
Podporna zdravstvena nega pri pacientu z rakom
Paliativna obravnava kaheksije pri bolnikih z rakom
Paliativna oskrba bolnikov z rakom
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
interaction between certain genetic polymorphisms and a diet
Opis:
The boundary between health and disease is often defined by a complex equilibrium between two elements, genetics and lifestyle. The aim of nutrigenomics is to personalize nutrition and its effects on health by tailoring food to the individual genotype. The purpose of this review was to present the interaction between certain genetic polymorphisms and a diet, on the one hand, and increased cardiovascular or cancer risk, on the other. It is well-known that a large number of bioactive food components may provide protection against or increase risk for atherosclerosis and cancer processes. However, these findings are not yet applicable to the clinical environment. The results need to be replicated in various populations, and based on a higher-level scientific evidence. Moreover, the relatively simple scenarios used today (i.e.a single dietary component, a single nucleotide polymorphism and one risk factor) will have to be replaced by more realistic situations involving interactions between multiple genes, dietary components, and risk factors. In summary, well-standardized studies in larger populations will have to be undertaken in the future.
Ključne besede:
nutrigenomics
,
cardiovascular disease
,
cancer
,
polyunsaturated fatty acids
,
food frequency questionnaire
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj