Lupa

Izpis gradiva Pomoč

A- | A+ | Natisni
Naslov:Polyphenolic composition, genetic profile and in vitro antioxidant and cytotoxic activities of artichoke varieties “Strunjanska articoka”, “Romanesco” and "Violetto di Romagna"
Avtorji:ID Kramberger, Katja (Avtor)
ID Baruca Arbeiter, Alenka (Avtor)
ID Petelin, Ana (Avtor)
ID Gabrovšek, Petra (Avtor)
ID Teslić, Nemanja (Avtor)
ID Kenig, Saša (Avtor)
ID Mišan, Aleksandra (Avtor)
ID Bandelj, Dunja (Avtor)
ID Stupar, Alena (Avtor)
ID Jenko Pražnikar, Zala (Avtor)
Datoteke:URL https://doi.org/10.1038/s41598-025-26443-w
 
URL https://www.nature.com/articles/s41598-025-26443-w
 
.pdf RAZ_Kramberger_Katja_2025.pdf (2,36 MB)
MD5: 72BD9C38D9F10ABE9C118CD063EF5665
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FVZ - Fakulteta za vede o zdravju
Opis:In recent years, artichokes have gained attention as functional foods due to their polyphenol content and health benefits. While Italian varieties have been widely studied, the Slovenian landrace “Strunjanska articoka” remains largely unexplored. This study compared “Strunjanska articoka” with two Italian varieties, “Romanesco” and “Violetto di Romagna”, assessing genetic profiles, chemical composition, antioxidant activity, and effects on lipid accumulation. The genetic analysis confirmed the uniqueness and clear differentiation of the landrace “Strunjanska articoka” from the two commercial varieties. Analysing the profiles of phenolic compounds in the leaf extracts of these morphologically different artichoke varieties underlines their unique phytochemical composition, which translates into different health benefits. “Romanesco” showed the highest free radical scavenging activity (EC50 = 100 µg/mL), followed by “Strunjanska articoka” (EC50 = 143 µg/mL), and “Violetto di Romagna” (EC50 = 160 µg/mL). Importantly, “Strunjanska articoka” demonstrated superior cytoprotective effects against oxidative stress in HepG2 and CCD112CoN cells. It also reduced lipid accumulation in HepG2 cells, along with “Violetto di Romagna,” whereas “Romanesco” did not. These findings justify further investigation into the potential therapeutic effects of “Strunjanska articoka” and support the rationale for its cultivation.
Ključne besede:artichoke leaf extracts, phenolic compounds, antioxidative potential, lipid accumulation
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Recenzirani rokopis
Datum objave:27.11.2025
Leto izida:2025
Št. strani:str.
Številčenje:Vol. 15, [article no.] 42347
PID:20.500.12556/RUP-22184 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:613.2
ISSN pri članku:2045-2322
DOI:10.1038/s41598-025-26443-w Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:260279043 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUP:06.12.2025
Število ogledov:56
Število prenosov:0
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Scientific reports
Skrajšan naslov:Sci. rep.
Založnik:Nature Publishing Group
ISSN:2045-2322
COBISS.SI-ID:18727432 Povezava se odpre v novem oknu

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:BI-RS/23-25-039-2023
Naslov:Trajnostna hrana za zdravo prihodnost

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0386-2018
Naslov:Varstvena biologija od molekul do ekosistema

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:https://repozitorij.upr.si/admin/GradivoDatoteke.php?id=22184
Ključne besede:ekstrakti listov artičoke, fenolne spojine, antioksidativni potencial, kopičenje maščob


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici