Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
ENG
Prijava
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Statistika
RUP
FAMNIT - Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
FHŠ - Fakulteta za humanistične študije
FM - Fakulteta za management
FTŠ Turistica - Fakulteta za turistične študije - Turistica
FVZ - Fakulteta za vede o zdravju
IAM - Inštitut Andrej Marušič
PEF - Pedagoška fakulteta
UPR - Univerza na Primorskem
ZUP - Založba Univerze na Primorskem
COBISS
Univerza na Primorskem, Univerzitetna knjižnica - vsi oddelki
Prva stran
/
Izpis gradiva
Izpis gradiva
A-
|
A+
|
Natisni
Naslov:
Vpliv dejavnikov poniudbe in povpraševanja na cene v gostinstvu
Avtorji:
ID
Gričar, Sergej
(Avtor)
ID
Bojnec, Štefan
(Avtor)
Datoteke:
http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-3M8HZJCG
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Delo ni kategorizirano
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
FM - Fakulteta za management
Opis:
Z metodo glavnih komponent smo ugotovili dve skupni komponenti, s katerima je mogoče pojasniti skupne dejavnike analiziranih spremenljivk, in sicer splošna raven cen in plače v gostinstvu ter uvedba evra, stabilnost cen v evrih in povpraševanje po gostinskih storitvah. z multiplo regresijsko analizo je bilo ugotovljeno, da so cene gostinskih storitev kratkoročno pozitivno in statistično značilno povezane z uvedbo evra, povpraševanjem po gostinskih storitvah in rastjo cen hrane in brezalkoholnih pijač kot vmesnimi stroški vlokov (inputov). Uporabljeni so mesečni podatki Statističnega urada Republike Slovenije od leta 2000 do leta 2007.
Ključne besede:
hrana
,
cene
,
gostinstvo
,
evro
,
stroški dela
,
inflacija
,
Slovenija
Založnik:
Društvo ekonomistov Maribor
Leto izida:
2010
Št. strani:
str. 45-52
Številčenje:
Letn. 56, št. 3/4
PID:
20.500.12556/RUP-4767
ISSN:
0547-3101
UDK:
338.439.62(497.4)
COBISS.SI-ID:
3617751
Datum objave v RUP:
10.07.2015
Število ogledov:
3581
Število prenosov:
30
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
GRIČAR, Sergej in BOJNEC, Štefan, 2010, Vpliv dejavnikov poniudbe in povpraševanja na cene v gostinstvu. [na spletu]. 2010. Vol. 56, no. 3/4, p. 45–52. [Dostopano 10 april 2025]. Pridobljeno s: http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-3M8HZJCG
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Viniliada
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Promocijsko umeščanje izdelkov v filmih
Umeščanje izdelkov v serijah ameriške produkcije
Promocijsko umeščanje izdelkov v videospotih
Umeščanje izdelkov v filmsko in zabaviščno industrijo
Retrovizor
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The impact of determinants of supply and demand on prices in the catering industry
Opis:
The principal component analysis confirms two common components, identified as the general level of prices and wages in the catering industry and the adoption of the Euro, Euro price stabilisation, and demands for catering industry service. The multiple regression analysis confirms a positive and statistically significant association of the catering industry prices with adoption of the Euro, tourists' demand, and the rise of prices of food and non-alcoholic beverages as intermediate input costs that are found to be significant drivers for the increases of the catering industry prices. The empirical analysis on the factors of inflation in the catering industry is based on the monthly statistical data from 2000 to 2007.
Ključne besede:
food prices
,
hospitality industry
,
euro
,
labour costs
,
inflation
,
Slovenia
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj